Lockout / Tagout

LOTO

Ipari szakértelem az Ön számára

LockoutTagout

Mit jelent?
A Lockout Tagout eljárás két alaplépést jelent:

 1. Lockout – Kizárás
  A Lockout eljárás egy speciális kizáró eszköz és egy lakat – az energiaforrás felszabadulása szempontjából – kritikus helyen történő elhelyezésében áll, mégpedig oly módon, hogy világosan:TÁJÉKOZTASSA a többi felhasználót, hogy a berendezés javítás/leválasztás alatt áll, és ezen okból van lecsatlakoztatva/kikapcsolva.
  GÁTOLJA MEG az energia-forással való nem kívánatos manipulációt, amely sérüléshez, halálhoz vagy anyagi kár keletkezéséhez vezethetne.
 2. TagOut – Megjelölés
  Az eljárás elválaszthatatlan része a zár függőcímkével történő megjelölése. A függőcímke tájékoztatja a többi felhasználót, hogy a berendezés javítás/leválasztás alatt áll, és ezen okból van lecsatlakoztatva/kikapcsolva. A függőcímkén feltüntethető a lekapcsolásra vonatkozó információ (a felelős dolgozó, a befejezés dátuma). A függőcímke hátoldalán szöveg helyezhető el, azon lépések leírásával, amelyeket a kezelőnek, a berendezés lecsatlakoztatása előtt el kell végeznie. A függőcímke aláírása igazolja, hogy az adott lépések megtörténtek.

Különféle kockázat-típusok 
A Lockout Tagout rendszer a legkülönfélébb vállalat-típusoknál segíti kockázat-kizárást.

A rendszer a következő fő kockázat-típusoknál alkalmazható:Loto guide

 • Mechanikai kockázat
 • A berendezések mozgása, gépek, pl. prés-, eszterga-, zúzógép stb. működése.
 • Vegyi kockázat
 • Vegyszerek/folyadék/gáz előfordulása csővezetékben, pl. gáz, gőz, sav
 • Elektromos kockázat
 • Villamos áram okozta kockázat

Töltse le Lockout/Tagout útmutatónkat  Kizárási/kitáblázási útmutatóPDF LINK !!!!
“Biztonságosabb gépen végzett beavatkozások”

A munkaeszközt használó dolgozó munkavégzés közbeni biztonságának és egészségvédelmének minimális követelményeiről szóló EU 89/655-ös szabvány, a többi között meghatározza: amennyiben a munkaeszköz-használat különleges kockázatot jelenthet, a munkáltató, a dolgozók biztonsága vagy egészségvédelme érdekében, elengedhetetlen intézkedéseket foganatosít, annak érdekében, hogy:

– munkaeszközt csak az annak használatára feljogosított személyek használják,
– javítások, átalakítások vagy karbantartás esetén, ezeket a munkákat csak külön kijelölt dolgozók végezzék.
Karbantartási munkákat csak leállított munkaeszközön lehessen végezni. Amennyiben ez nem lehetséges, az esetben ezekhez a munkákhoz megfelelő védelmi intézkedéseket kell tudni foganatosítani vagy e munkálatokat a veszélyes térségeken kívül kell elvégezni.

LOTO szolgáltatások

LOTO-szolgáltatások

Egy létesítmény biztonságos üzemeltetése során az egyik legnagyobb kihívás az információk kezelése. Számtalan biztonsággal kapcsolatos dokumentumot és eljárást kell rendszeresen frissíteni és áttekinteni. Ellenkező esetben a szűk helyekre vonatkozó engedélyek, a kizárási/kitáblázási eljárások és szabályzatok gyorsan elavulttá válhatnak.

LOTO-szolgáltatásokA biztonsági eljárások hatékonyságának és érvényességének biztosításához a Brady olyan szolgáltatásokat és szoftvereket kínál, amelyek akár több üzemre kiterjedően is segítenek a biztonsági eljárások megjelenítésében és kezelésében.

Teljes kizárási/kitáblázási szolgáltatás

A Teljes kizárási/kitáblázási szolgáltatás nagyszerűen támogatja a kizárási/kitáblázási eljárást megvalósítani kívánó vállalatokat. Az egyes üzemek igényeire és követelményeire szabott Teljes kizárási/kitáblázási szolgáltatás az eljárások létrehozása mellett az átvilágítástól a megvalósításig a teljes folyamatot támogatni tudja. A Teljes kizárási/kitáblázási szolgáltatás a következőket tartalmazhatja:

 • eljárások átvilágítása
 • eljárások létrehozása
 • eljárások helyszíni kommunikációja
 • energiaforrás-jelölők felhelyezése
 • eljárások betanítása
 • Link360 képzés

Kizárási/kitáblázási útmutató

A kizárás/kitáblázás hatékonyan előzi meg a gép mozgását és a gép energiaellátásának véletlen visszakapcsolását a gépen végzett beavatkozások során. Így az alkalmazottak a lehető legbiztonságosabban végezhetik el a munkát és helyezhetik újra üzembe a berendezést.
Töltse le útmutatónkat most!​

Érdekli Önt az egészség és a hatékony karbantartás?​

A jól alkalmazott kizárási/kitáblázási eljárás és eszközök a gépnek az energiaforrásoktól való teljes elszigetelésével biztonságosabbá teszik a gépen végzett beavatkozásokat.

Érdekli Önt az egészség és a hatékony karbantartás?​
A kizárás/kitáblázás (Lockout/Tagout) egy fontos biztonsági gyakorlat, amely az elektromos áramkörök feszültségmentesítését, a szelepek elzárását, az extrém hőmérsékletek megszüntetését és a mozgó alkatrészek biztosítását foglalja magába, hogy szervizelés közben ne juthasson veszélyes energia a berendezésbe.

A kizárás/kitáblázás előnyei

 • Életek megmentése – az incidensek, sérülések és halálos balesetek megelőzése.
 • Költségcsökkentés – a kiesett munkaidő és a biztosítási költségek jelentős csökkentése.
 • Hatékonyságnövelés – kevesebb a berendezés leállását eredményező baleset.

Fedezze fel a ​Lockout Tagout​ ​bevett gyakorlat​át​ ​40 ​oldal​as útmutatónkban​!​

 • Hogyan kapcsolódik a szabályzat az eszközökhöz?
 • Mit eredményez egy sikeres kizárási/kitáblázási program?
 • Mik a jogi követelmények?

LINK360 szoftver

Biztonsági eljárások megjelenítése és kezelése

Egy létesítmény biztonságos üzemeltetése során az egyik legnagyobb kihívás az információk kezelése. Ezek közé tartoznak a kizárási/kitáblázási eljárások, a szűk helyekre vonatkozó engedélyek, a karbantartások ütemezései és egyéb fontos dokumentumok. Ezeket rendszeresen kell frissíteni és áttekinteni.

A Bradynél az alkalmazottak biztonságának, a termelékenységnek és a berendezések megbízhatóságának javítása érdekében folyamatos személyre szabott tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk.

A Link360™ az első olyan szoftver, amely átfogó adatokat biztosít a vizuális információk létrehozásával, áttekintésével és frissítésével kapcsolatos tevékenységekről.

LINK360LINK360

A Link360 szoftverrel a felhasználók létrehozhatják, méretezhetik, frissíthetik és érvényesíthetik a vizuális útmutatókat tartalmazó biztonsági eljárásokat.

 

A szoftverrel egyszerűen elérhető, hogy a biztonsági eljárások több létesítmény esetén is pontosak, az előírásoknak megfelelők és fenntarthatóak legyenek.

Érthető és könnyen követhető, vizuális útmutatókat tartalmazó biztonsági eljárások létrehozása
Standardizált és jóváhagyott biztonsági eljárások gyors méretezése és elhelyezése több létesítményben
Kezelje egyszerűen a biztonsági eljárásokat!

Tekintse meg a termékadatokat

A .pdf kiterjesztésű fájl megnyitásához a következő Adobe Reader programot érdemes letölteni:  ide kattintva

Smart Lockout alkalmazás
A Smart Lockout alkalmazással a legfrissebb jóváhagyott és releváns kizárási/kitáblázási eljárásokat elküldheti a LINK360 szoftverből a speciális gépeket szervizelő munkatársak okostelefonjára. Az okostelefonon a munkatársak egyszerre egy kizárási utasítást kapnak, és a következő lépés fogadása előtt megerősíthetik annak befejezését. A Smart Lockout alkalmazással jelentés küldhető a LINK360-ba, amelyben befejezettként jelölhető a kizárási eljárás összes lépése.

Az eljárások egy okostelefon segítségével könnyen elvégezhetők. Fedezze fel a Smart Lockout alkalmazást!

Zárt-szűk tér fedő

Szinte minden szűk terület biztonságát növelheti azzal, hogy a nyílását teljesen lezárja egy fizikai akadállyal és egy biztonsági üzenettel. 8 különböző típusú biztonsági fedél érhető el szűk területekhez a Brady Corporation kínálatában.

Szűk területek biztonságának növelése

A szűk területekről nehéz gyorsan kijutni. Emiatt ezek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek. A balesetek elkerülése érdekében a szűk területre való bejutáshoz jogosultsággal rendelkező személyek száma általában jelentősen korlátozott, és ez egy nagyobb biztonsági eljárás része is. A Brady új, szűk területekhez való biztonsági fedeleinek köszönhetően a szűk területek szinte bármilyen nyílása teljesen lezárható egy fizikai akadállyal és egy biztonsági üzenettel. A figyelmeztető üzenet felhívja a dolgozók figyelmét a vonatkozó biztonsági kockázatokra.

Könnyen használható

A szűk területekhez való biztonsági fedelek 8 típusával a szűk területek szinte bármilyen nyílása lezárható. Az opciók között zárható vagy nem zárható, rugalmas, mágneses, tépőzáras megoldások, valamint tömör és szellőző kialakítások is megtalálhatók. A fedeleket sokkal egyszerűbb felhelyezni, mint az általában használt figyelmeztető szalagot, és a karbantartások után könnyedén visszahelyezhetők.

Brady-függőcímkék

A Brady függőcímkék ellenálló PVC-anyagból készültek, a zárra akasztáshoz lyukkal vannak ellátva.

Függőcímke-rendelésnél kérjük feltüntetni a következőket:

 • a függőcímke típusa
 • méret
 • mennyiség
 • kért szöveg
 • további információ: a függőcímkék 75 x 160 mm vagy 50 x 110 mm-es standard méretekben állnak rendelkezésre.

További információért a termékről szíveskedjenek velünk kapcsolatba lépni.

Képzésianyagok

A Lockout/Tagout eljárás sikeres bevezetése 3 alaplépést követel.

1. Írásos terv létrehozása

Elsősorban a biztonsági auditot, azonosítást és a erőforrás – gazdálkodás folyamatának leírását érinti a különböző technológiai egységeknél és berendezéseknél. Tartalmaznia kellene a költségvetést és az egész folyamat időben korlátozott kereteit egészen a végső tesztelésig és a gyakorlati megvalósításig. Az előkészítő szakaszban a Brady szakemberei segítenek az energiaforrások azonosításában, bizonyos rögzítő elemeket javasolnak és bemutatják a javasolt eljárást.

2. Személyzet képzése

A képzésen részt kell venniük elsősorban a felelős dolgozóknak, majd az összes alkalmazottnak, akik a munka végzése közben kapcsolatba kerülhetnek az energiaforrásokkal.

A Brady vállalatnak vannak anyagai az alkalmazottaknak szóló tanfolyamok megszervezésére és tervezésére, amelynek eredménye egy rövid elméleti vizsga az eljárások ismereteiről és aláírási protokoll a tanfolyamon való részvételről. Szintén fel vagyunk készülve ezeknek a tanfolyamoknak a támogatására saját szakértelemmel, esetleg személyes részvétellel.

3. Végrehajtási eljárások

Az összes szükséges Brady Lockout/Tagout elem biztosítása mint amilyenek a rázárások, lakatok, azonosító címkék, lakatpántok és további tartozékok, melyek a biztonsági auditnál voltak javasolva – ezek tárolása a kijelölt helyen és a szolgáltatási dolgozók által történő használatuknak rendszeres ellenőrzése. A folyamat állandó ellenőrzése és a lehetséges kockázatok észlelése elvezet a munkakörnyezet javításához, mely magasfokú megelőzést nyújt a sérüléseket illetően.

További információkért a Brady szolgáltatásokkal kapcsolatban a LOTO terén kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Töltse le Lockout/Tagout útmutatónkat.